Dæmningen mellem Øland og Gjøl

Dæmningen mellem Øland og Gjøl er en smuk dæm­nings­vej, der forbinder Øland med Gjøl. Dæmningen er tre km. lang og gemmer på en mindst lige så lang historie.
Dæmmingen mellem Gjøl og Øland
Dæmningen mellem Øland og Gjøl har en lang historie bag sig, da ind­dæm­nin­gen ikke var helt let. I 1919 stod dæmningen dog færdig og blev taget i brug.

Det er med tungen lige i munden, når du kører henad den smalle, ensporede dæm­nings­vej, der forbinder Øland og Gjøl. Nok er den tre km. lange dæm­nings­vej smal og ensporet, men den byder samtidig på ene­stå­en­de natur lige for næsen af dig – og så gemmer den på en spek­taku­lær historie, der in­vol­ve­rer en ver­denskrig og naturens ufor­ud­si­ge­lig­hed.  

Etab­le­rin­gen af den smukke dæm­nings­vej har på ingen måde været nem, og op til flere ufor­ud­se­te hændelser opstod undervejs. Ønsket om en dæmning mellem Øland og Gjøl kom allerede tilbage i 1910 (og måske endda længe før der). Både Gjøl og Øland var nemlig plaget af hyppige over­svøm­mel­ser, hvilket havde negativ ind­fly­del­se på bl.a. land­bru­get, hvor land­mæn­de­ne gik i en evig frygt for at miste både husdyr og afgrøder. Man ønskede derfor en dæmning med håbet om at kunne kon­trol­le­re vand­stan­den og reducere antallet af over­svøm­mel­ser. 

I 1914 gik man i gang med byggeriet, og planen var lagt: Dæmningen skulle blot fyldes med jord fra Gjøl Bjerge, og jorden skulle fragtes med tipvogne indkøbt i Tyskland. Få måneder efter byg­ge­ri­ets be­gyn­del­se udbrød 1. Ver­denskrig, og le­ve­ran­cer­ne fra Tyskland blev derfor forsinket. Byggeriet gik i stå og blev først genop­ret­tet måneder senere, hvor et nyt problem opstod; fjord­bun­den i dæmningen var så ustabil, at de massive mængder af jord fra Gjøl Bjerge røg ned i et bundløst hul.  

Herefter krævede det mange ar­bejds­ti­mer – og økonomi – at komme jord­ar­bej­det til livs. Efter sigende blev halvdelen af Gjøl Bjerge brugt til etab­le­rin­gen af dæmningen. Og den smukke dæm­nings­vej, som vi kender den i dag, stod færdig d. 15. juli 1919.  

0 sommerhuse